Små grønne havrebrød

 


En gang i fordums tid forsøgte jeg at bage alternative brød med alt muligt mel som kogebøgerne anviste. det resulterede i et batteri af mærkelige meltyper, der hurtigt gik til i kryb og kravl. I øvrigt smagte brødene rent ud sagt ad helvede til. Siden har jeg ikke spist andet end rugknækbrød og Lagkagehusets 100%Rug, der ikke laver ballade i mit tarmsystem.

MEN SÅ... læste jeg et blad med en nem opskrift på boller baseret på havregryn. Dem har jeg så hacket her og håber ikke jeg overtræder nogens ophavsret.

Du skal bruge:

En stavblender

300 g Havregryn, finvalsede
300 g Hytteost
3 æg
40-50 g bladgrønt - rucola, spinat, grønkål - enten en af dem eller en blanding.
ca 100 g blandede frø og kerner efter lyst:
    solsikkefrø
    græskarkerner
    sesamfrø
    hørfrø
    blå birkes
    kommen eller koriander (hvis du kan lide det)
20 g chiafrø
1,5 tsk salt
1 tsk bagepulver
2 spsk olivenolie (anden olie kan sikkert også bruges - jeg vil bare helst have olivenolie)
2 spsk sirup
Et skvæt vand

Rist solsikke- græskar- og sesamfrø på en tør pande. Det giver en rigtig god smag.

Hak det grønne relativt fint.

Slå æggene ud i en stor skål og tilsæt hytteost, olie og sirup. Giv det en omgang med stavblenderen. Bland salt og bagepulver i de afmålte havregryn og blend det med æggemassen lidt efter lidt, til det hele bliver en lind - og dog lidt grov - grød. Tilsæt evt en skvæt vand hvis dejen synes for stiv. Der skal også være lidt væske for chiafrøene at suge.

Rør det grønne og alle frø og kernerne i med en røreske.

Lad dejen hvile mens du rydder op på køkkenbordet.

Nu er dejen en god klistret grød.

Sæt 10-12 boller på en bageplade ved hjælp af to skeer og glat dem en smule ud.

Bag ved 190 grader i 30 minutter eller til overfladen er pænt gyldenbrun og bollen lyder hul når du banker i bunden af den. 

Brødene opbevares i køleskab og kan holde sig fint i en lille ugestid og kan med fordel ristes. De kan også fryses hvis du ikke kan nå at bruge dem alle indenfor en uge. 

Perfekt til morgenmad eller skovturen.

TIP:
Angående de ristede kerner. Jeg plejer at riste en rigelig mængde af dem hver for sig og have stående i hver sit glas. Så er de klar til næste bagning eller som drys på salat, yoghurt, grød og så videre.

Jeg vil også prøve at bage bollerne med ristede hele boghvedekerner og skifte hytteosten ud med skyr - og se om det fungerer. Teksten her opdateres når resultatet foreligger.