Hvad laver jeg her?




Velkommen til min kogebog. Jeg hedder Birgitte, født 1957.

Jeg tænkte at det kunne være sjovt at skrive lidt om hvordan jeg lever med IBS - dvs. irritabel tarm og hvad der ellers dukker op af intolerancer og hvad ved jeg.

Jeg har haft symptomer på ubalance i fordøjelsen on/off i mange år. Det er blevet værre siden jeg var i begyndelsen af 50erne hvor jeg blev undersøgt med koloskopi og de fandt ikke noget unormalt. Men de diffuse muskelsmerter, ledsmerter, oppustethed, skiftevis forstoppelse og diarre, udslæt og en følelse af uvirkelighed - som at gå i en glasklokke - og nedtrykthed, sagde mig at der måtte være noget. Jeg fornemmer at det skyldes vild bakterie- og svampevækst i tarmen når jeg fodrer dem med de forkerte fødevarer. Der er også kommet urenheder i øjnene - små sorte pletter, nærmest som støvpartikler. Jeg pudser briller i en uendelighed...

I foråret 2013 blev jeg opmærksom på en diæt der måske kunne afhjælpe problemet. Jeg fulgte den slavisk i et halvt års tid og mærkede en stor forbedring. Langsomt genindførte jeg så de fødevarer jeg havde udelukket - og har fundet ud af,  at hvede er en lumsk skurk. Men jeg må også nedbringe eller udelukke forbruget af ost, vin, kaffe, mælk, tørret frugt og sukker, fordi det ødelægger den mikrobiotiske balance i fordøjelsen. (Det der før i tiden hed tarmflora).


Jeg er ikke særlig systematisk i min tilgang til mad. Kogebøger og opskrifter bruger jeg kun vejledende. Jeg køber mest ind efter sæsonen og så vil det vise sig hvad jeg gør med det.  Min kost handler primært om at undgå de problematiske fødevarer i hverdagen. Til fest hvor der er boller og kage er jeg høflig hvis jeg skal være det, og nipper til det. Og i perioder når jeg er stresset og glemmer at tænke mig om - får jeg symptomer, der ligner influenza med voldsom træthed, muskel- og ledsmerter og tågehjerne - ledsaget af udtalt nedtrykthed og angst.

Jeg går op i at undgå madspild og i at købe økologiske og om muligt lokale, fødevarer. Det lykkes nogenlunde - der er flere og flere gode varer i butikkerne men sommetider må jeg gå på kompromis. F.eks. økologiske grønsager fra et land i nærheden, hvis der ikke er en tilsvarende danskproduceret vare. Det handler ikke om nationaløkonomi, men om unødigt lang og forurenende transport.  Når det gælder kød, skal dyrene have haft ordentlige forhold. Jeg køber ikke kød fra dyr der er opvokset i et land og transporteret levende til slagtning i et andet! Så hellere undvære!

Der findes rigtig mange meninger og næsten religiøse overbevisninger, når det kommer til kost og sundhed, og jeg har selv været skråsikker og påståelig. Men når teorien ikke stemmer, må tilgangen ændres. Jeg forholder mig eksperimenterende og mærker efter hvordan min krop og sind har det. Sundhedstjek og almene kostanbefaligner kan være gode og brugbare - men må ikke overskygge ens egen fornemmelse.

Jeg er ingen stor kok, men håber min side kan inspirere - jeg er selv blevet inspireret og klogere af at læse andres blogs.

Bortset fra det, så er denne blog bare min online kogebog - så jeg kan huske hvad det er jeg har lavet, hvordan og hvornår.

Jeg har ingen kommercielle interesser og jeg anbefaler ikke bestemte mærker hvis jeg kan undgå det.