Efterår er æbletid



Jeg har fået æbler fra mine unger - skønne store syrlige  æbler fra et ægte træ i en ægte have. Jeg køber ikke æbler fra udlandet - nogensinde... hvorfor dog gøre det når vi kan lave dem så formidabelt godt selv??  Danmark ER en æblehave - se bare på Fyn og Fejø. Æbleræs  kommer nok igen i efterårsferien på Nyhavn - der må jeg bestemt ind og købe en kasse!

Æblerne har herlige ormehuller - et tegn på at det er et godt æble. Orme gider ikke bo i æbler der er gensplejsede eller sprøjtede - og hvorfor skulle VI så spise det?  Skær  ormens hule ud... så er den klaret. (stakkels hjemløse orm). Mine yndlingsæbler er Guldborg og Gråsten. Ingrid Marie er også godt. Og Cox Orange.

Nå - nu til æbledesserten.

Ingredienserne er:
Æbler
Kanel
Kardemomme
Flydende honning eller ahornsirup
En hjemmelavet müsli (se længere nede)
Creme fraiche

Tag dit favoritæble.
Regn med et æble pr person. Så er det nok ikke helt galt. Vask æblerne, fjern kernehuset og skær dem i både. Læg dem op ad hinanden i et ildfast fad.  Drys æblerne med kanel og kardemomme.  Dryp med flydende honning eller ahornsirup - ikke for meget, medmindre du er til den søde side.

Sæt i ovnen på ca. 175 grader i ca. 30-40 minutter - eller du mærker at æblerne er møre.

Lad dem køle af.

Server med drys af  ristede
Havregryn
groft hakkede mandler
græskarkerner
quinoaflager (kan udelades)
sesamfrø

som du laver således:
Rist et par skefulde havregryn  for sig på en tør pande indtil du synes de er sprøde og gyldne. Hæld dem i en skål.
Rist så grofthakkede mandler og hele græskarkerner indtil de tager farve og springer på panden. Op i skålen med dem.
Sidst ristes et par skefulde quinoaflager og sesamfrø. Det går rimeligt hurtigt nu hvor panden er godt varm.

Bland det hele sammen og lad det køle af. Det bliver som en slags müsli du kan bruge til alt muligt.

Anret de bagte æbler på en tallerken, drys med de ristede kerner og giv en god creme fraiche til.







Kommentarer